Del rentador de la llana a les Poues de Glaç

Sortim de la plaça dels estudis fins a la carretera de Granera i girem a la dreta cap al coll de la Creueta. Abans d’arribar-hi girem cap al nord pel sender de la pinassa de la closella i arribarem al camí de la Ginebreda- Pedrós. Passem pel costat de la masia de la Ginebreda, la deixem a la dreta, la voltem, i baixant passem pel costat de la capella de Sant Gaietà (3,310 km).

És la capella de l’únic gremi de pouers de gel que ha existit mai a Catalunya. Seguim direcció a la carretera de Castellterçol a Moià. Quan siguem gairebé a la carretera girem a la dreta per un corriol, passem per sota la carretera per un pontet i arribem a l’altre cantó. Allà, tombant a l’esquerra trobem les quatre poues de la Ginebreda (3,420 km), de les quals es pot visitar la poua 3 (prèvia reserva al Consorci de Moianès).

La manufactura del gel va adquirir una gran impotància al Moianès gràcies al clima i a al proximitat de Barcelona. Castellterçol va ser el poble que millor va organitzar la producció i comercialització del gel a l’època pre-industrial i, encara avui, el que conserva unmajor nombre de poues, basses, carregadors... Hi trobem les Poues de la Ginebreda (lloc visitable de L'Ecomuseu del Moianès), de les quals podem visitar la poua 3, on podem conèixer com era una poua de gel, com es treballava, com es comercialitzava o

Des de les Poues hi ha un caminet que us porta al Polígon Industrial El Vapor, darrera del qual, a l’altra banda de la riera de Fontscalents hi trobareu el rentador de la llana, l’ únic que es conserva a Catalunya (4 km).


Amb cotxe

Per arribar al Rentador de la llana cal fer-ho des de la carretera C-59. Podeu aparcar al Polígon Industrial El Vapor. El rentador es troba situat darrera el Polígon, a l’altre costat de la riera de Fontscalents (10 minuts).

Per arribar a les Poues de la Ginebreda es recomana anar-hi caminant des del Polígon El Vapor de Castellterçol, doncs l'accès a les Poues des de la carretera és difícil. Un cop al polígon us heu de situar mirant les empreses Natursoy i Sutracas. Al mig hi queda un passadís, l'agafeu, i aneu vorejant Natursoy, passant per darrera la fàbrica. Travesseu la riera i continuen el caminet. La passejada dura només vint minuts i és de fàcil accès. Un cop a les poues, prèvia reserva al Consorci del Moianès, podreu visitar la poua 3 (20 minuts).

+INFO

Descarrega PDF

Longitud: 4 Km. Durada: 50m. Dificultat: Baixa