Recorregut de la Pedra Seca

Nucli antic – L’Om – Dolmen del Pla de Trullars – Mas Casanova – Codro Gros

El “ Recorregut de la pedra seca, per Monistrol de Calders”, intressant itinerari pel patrimoni rural monistrolenc, que forma part de l’Ecomuseu del Moianès.

Al llarg d’aquesta ruta trobarem moltes barraques de vinya i construccions de pedra seca. Veurem com mans esforçades, expertes i endurides van saber aprofitar les lloses de qualsevol mida per aixecar-ne barraques de vinya per guardar les eines i trobar aixopluc en cas de pluja o de sol massa exigent. Les pedres antigues s’han respectat i ara s’ensenyen i s’expliquen a través de l’Ecomuseu del Moianès, i en concret, d’aquesta ruta.

La ruta es divideix en tres etapes:
1ª – Del Nucli Antic a l’Om
2ª – De l’Om al Pla de Trullars
3ª – Del Pla de Trullars a la Casanova

Llocs destacats de la ruta: -

- L’Om: Mas molt antic, apareix esmentat ja amb aquest nom en documents medievals. Actualment desaparegut (només en queda el paller, un cup i el pou), estigué haitat i en ús fins a mitjan segle XX. Era un dels masos històrics del terme monistrolenc, referència obligada al sud-est del terme.

- Dolmen del Pla de Trullars: El monument megàlit, anomenat dolmen del Pla de Trullàs, es troba dins el terme de Monistrol de Calders, a l’extrem SW del Moianès, situat en una posició dominant respecte l’entorn, a 571 m d’alçada. Són les restes més antigues del poble.

- El mas Casanova: La Casanova, o, realment, el mas Casanova. D’origen incert, però presemt ja en documents del segle XVI, estigué habitat i en ús fins a darreries del segle XVIII o principis del XIX. Després caigué en desús i en l’estat ruïnós que encara mostra avui dia.

- Codro Gros o Pedró Gros: Grossa pedra de referència obligada en aquest sector del terme. Des d’aquest punt un cop a l’any es beneïa el terme parroquial. És situat al peu del camí de Granera, que és possiblement un camí mil·lenari: podria ser fins i tot una via romana, tot i que sí que és segur un camÍ d’època carolíngia.