Sentier de la Riera d’Oló

La riera d’Oló es troba inclosa dins l’Espai Natural Protegit del Moianès. Neix a l’altiplà del Moianès, a la vessant nord del Puig Rodó, creuant de nord-est a sud-oest el municipi de Santa Maria d’Oló fins a desembocar a la riera Gavarresa. La riera d’Oló transcorre per un paisatge singular d’orografia abrupta modelada per l’aigua: els xaragalls, els torrents, els salts d’aigua, els cingles i les terrasses fluvials. Els sòls d’origen sedimentari ( lutites roges, gresos i calcàries) aporten nutrients a l’aigua, generant una diversitat de flora i, a la vegada de fauna, excepcionals.

El sender de la riera d’Oló és un recorregut circular de 14 km. S’inicia a Santa Maria d’Oló, segueix vora la riera aigües avall fins a Sant Joan Vell i recula cap al poble passant per l’obaga del serrat de les Tosqueres i les Marrades.

Es tracta d’un recorregut per fer a peu o amb bicicleta, guiat per plafons divulgatius que descobrireu al llarg del camí; els hàbitats de la riera i el seu entorn, el paisatge del passat i d’avui, el funcionament d’un molí fariner, la formació geològica de la vall de la riera d’Oló i l’església romànica de Sant Joan Vell. Finalment podreu gaudir d’una vista panoràmica del Pirineu.

Hi podreu observar la formació del Bray d’Oló, el bosc de ribera, barraques de vinya i murs de pedra seca... així com el patrimoni històric amb el molí fariner d’Altimires i l’antiga parròquia de Sant Joan Vell.