Monestir de Santa Maria de l’Estany

*El monestir de L'Estany degut a obres de restauració romandrà tancat a partir de finals de novembre del 2016 al març del 2017. Consulteu dates de tancament al web: www.monestirestany.cat


El Monestir de Santa Maria de l'Estany, situat al nucli antic de la població de l'Estany, declarat Bé cultural d’Interès Nacional, va ser fundat l'any 1.080. És una de les joies del romànic català i una de les principals abadies canonicals del país on hi residí una comunitat de canonges agustinians.

L’Església, el Claustre i el Museu formen un conjunt monumental digne d’ésser visitat.

L’Església actual, reconstruïda en part, guarda el mateix estil romànic primitiu. Impressiona per la seva austeritat, tota de pedra nua i aspra, conservant l'estil del segle XII. De planta de creu llatina, formada per una nau àmplia i llarga creuada per un transsepte i acabada amb tres absis, el més gran dels quals és el central, d'unes proporcions considerables. En el lloc on es creuen la nau i el transsepte hi ha un cimbori del segle XV que fa de base al campanar. Tot l'interior està cobert per voltes de canó de mig punt.

Cal dir que dels tres absis que veiem a la façana est de l'església, tant sols el central es conserva intacte des de la seva primera construcció. La creu esculpida a la banda esquerra és testimoni de la consagració feta el 1133. Al centre de l'absis principal, sobre una columna de pedra, la imatge de la Mare de Déu de l'Estany presideix l'església de la qual és patrona i titular.

La imatge de la Mare de Déu de l'Estany
És una notable escultura d'un sol bloc d'alabastre, de gairebé un metre d'alçària, que representa la figura asseguda en un simple escambell, en actitud maternal de mare que alleta al seu infantó.

El Claustre del monestir, obra del segles XII, XIII i inicis del XIV, és l’element més atractiu del monestir i una visita obligada per als amants del romànic. En destaquen les columnes dobles amb els seus magnífics i ben conservats 72 capitells; és un goig passejar tranquil·lament descobrint figures i escenes en els capitells esculpits amb iconografia de temàtica vegetal, animal, heràldica, escenes bíbliques, fauna, flora, costums profanes... no n’hi ha cap de repetit. Adossats a les parets, hi ha uns sarcòfags amb les despulles d’abats i nobles.

A les antigues dependències del Monestir hi ha El Museu, que guarda objectes de l’època abacial i d’altres que els veïns del poble hi ha aportat, així com un nodrit arxiu amb documentació des del s. XI del monestir, testimoni de la seva llarga història.


CONTACTE i +INFO

 Plaça del Monestir, 4  | 08148 L’Estany

 93 830 30 40

 monestirestany@bisbatvic.com 

 www.monestirestany.cat

*El monestir de L’Estany degut a obres de restauració romandrà tancat a partir de finals de novembre del 2016 al març del 2017. Consulteu dates de tancament al web: www.monestirestany.cat