Sender de Puig Castellar

Iniciem la ruta sortint de la població per la carretera de Granera, i agafem el camí que arriba al Castell de Sant Miquel, seguint les marques del GR 177. Després de travessar un pont arribem al pàrquing del Castell, i allí mateix trobem l'indicador de l'itinerari de Puigcastellar. Seguim aquest indicador fins que arribem a un trencall que a l'esquerra ens portaria al Castell de Castellterçol, a la dreta a la Font del Prat Nou (a 1.400 km, on hi ha una zona de taules per poder-hi fer un àpat), i que nosaltres continuem tot recte fins a arribar a una nova bifurcació. Aquí, el camí de l'esquerra ens portaria a La Poua de Can Revitllat (a 2,880 km), el de la dreta al Turó de Rosanes i el del mig és el camí del Ricard. Seguim el camí que ens porta al Ricard i seguim en la mateixa direcció cap a Sant Julià d'Úixols, iniciant un seguit de pujades força pronunciades, que de mica en mica ens fan guanyar alçada fins arribar a l'ermita.

Sant Júlia d'Uixols (55 min / 3.300 km) fou una parròquia rural i sufragània de Castellterçol. L'ermita, de construcció preromànica, es troba a una alçada de 900 metres. És un lloc popular i concorregut pels caminaires. Podem desfer el camí o continuar endavant.

Més avall de l'ermita arribem en una cruïlla que prenem a l'esquerra direcció l'Era de les Cases, Sant Quirze Safaja. Al cap d'uns 20 minuts arribem a un trencall que agafem a l'esquerra seguint el GR 177. L'Era de les Cases és una de les motles Masies històriques que trobem a Castellterçol. En aquest punt agafarem un petit corriol a l'esquerra (pel darrera de la masia) senyalitzat amb marques liles. Anem pujant i gaudim d'una bona panoràmica cap al Moianès i els Pirineus. Poc després, anirem baixant fins al Collet de Puigcastellar, i més endavant arribem a les restes de les parets que queden dempeus de la masia de Puigcastellar. Aquí ens trobem també les restes d'un poblat ibèric, situat a sobre mateix de les parets de la casa.

A la dreta de les ruïnes, i seguint encara les marques liles, continuem pel corriol que poc a poc d'eixampla. Arribem a una cruïlla i agafem el camí que marxa a l'esquerra, seguint les marques liles, i una mica més endavant, a uns 300 m, ens trobem davant d'un petit turó, a la dreta del qual marxa un caminet que agafem deixant la pista principal. Pocs metres més enllà sortim en una pista més ampla, que seguim a l'esquerra fins la Masia de La Noguera, una altra masia històrica del terme .
La travessem i continuem pel camí que ens duu a la carretera. Agafem la carretera direcció a Castellterçol i només creuar el torrent, surt un corriol estret a l'esquerra amb una lleugera pujada, l'agafem fins a un trencall que a la dreta ens torna a incorporar a la carretera. Nosaltres però, anem a l'esquerra er la pista més ampla que comença a baixar. Arribem a la Poua de Can Revitllat. La Poua de Can Revitllat, és un dels pous de glaç més coneguts, situat en els camps a prop de l'antic castell de Castellterçol. És sens dubte la poua més sencera i vistosa. A més és oberta i netejada pels quatre costats, i per la part de baix es veu tota la part sencera, que queda al descobert.

Continuem per la pista que va tirant amunt, arribant al Casuc, masia amb una bonica bassa. Seguim pel carrer St. Antoni fins a la plaça Miquel Cospinera, i agafem el passeig de la Riba i tornem al poble.

+INFO

Longitud: 10 Km. Desnivell: 200m. Durada: 3h. 35m. Dificultat: Mitjana