De Moià a la Vall de Marfà

Us proposem una ruta que ens endinsa a la Vall de Marfà (Castellcir) i ens permet descobrir indrets tant especials com l’ermita de la Tosca, el Molí d’en brotons , Sant Pere de Marfà...

Des de Moià baixem pel camí de les Creus i girem en direcció al camí de Vila-Rasa. Continuem el camí de Vila-rasa, i seguint el GR-3 aviat trobarem el primer salt d’aigua: El Salt Candeler, que normalment porta poca aigua. Més endavant però, ja veiem les aigües de la Riera de Castellnou. Anem seguint per la pista, amb les rieres sempre a la nostra esquerra i a la dreta els Cingles de Montbrú.
Uns 3 km més endavant, trobem el trencall per baixar cap a l’ermita de la Tosca, el Gorg Estret i el Molí d’en Brotons. Una cadena impedeix el pas als vehicles de quatre rodes. No hi ha gaires indicadors fins a l’ermita, tants sols alguna fletxa vermella pintada en algú arbre, però aquesta pista clarament ens porta fins a l’ermita, que destaca pel color blanc de les seves parets. Visitem l’ermita, i si tornem una mica endarrere, i poc abans d’arribar a l’ermita girem a l’esquerra, un sender i després un corriol que va fregant les parets dels penya-segats ens porta al Salt de la Tosca, lloc de gran bellesa. A l’altra banda de la riera i sota una gran balma, es veuen les restes del Molí de Brotons. Allà fins ben bé entrat el segle XX, hi vivia una família de 8 membres, fins que una riuada va endur-se la vivenda, i van morir tots.
Un cop visitat, retornem a la Tosca, i baixem fins a la riera. Pel camí de baixada veiem les ruïnes del Molí de Marfà. Anem a trobar la riera de Marfà i la travessem, són uns 10 cm d'aigua. Arribats a l’altre riba girem cap a l’esquerra i avançem uns cent metres per apropar-nos a Les Fonts de Marfà. Desfem les últimes passes i pel Camí de Moià a Marfà ens anem enfilant dalt del pla on es troben la casa de Marfà i la que havia estat església parroquial de Sant Pere de Marfà, avui en dia convertida en un inmens galliner.
El paisatge és privilegiat, des de baix veiem la masia de Marfà i l'ermita de Sant Pere situades en una explanada al capdamunt d'una cinglera, i des de dalt tenim unes vistes impressionants de tota la vall.
Tornarem fins a l'ermita de la Tosca pel mateix camí i des d'aquí fins a Moià.

+INFO

Distància: 13 Km. Desnivell: 130 m. Durada: 4h. Dificultat: Moderada