Dolmen del Pla de Trullàs

Són les restes més antigues del terme de Monistrol de Calders. Aquests tipus de sepulcres pertanyen a l'Edat de Bronze, entre el 2.000 i el 1.500 a.C, aproximadament. El monument megàlit es troba situat en una posició dominant respecte a l'entorn, a 571 m d'alçada.

Es tracta d'un sepulcre megalític del tipus de cambra simple, diferenciat d'estructures megalítiques més complexes, amb una caixa de planta rectangular i amb grans lloses falcades a terra, amb una altra a sobre com a coberta de la cambra sepulcral, el lloc d'enterrament. Al voltant de la cambra hi havia un túmul de terres i pedra de planta circular. És un megàlit força gran comparat amb els que es troben a la comarca.

Va ser restaurat l'any 2005 per l'equip d' Arqueociència conjuntament amb el Consorci del Moianès i l'ajuntament de Monistrol de Calders. Forma part de la Ruta de la pedra seca.

Abans de la intervenció, s'apreciaven les restes del megàlit, del qual estaven dempeus una sola llosa de pedra, falcada verticalment a terra, amb unes dimensions de 2,76 x 2,40 m i 20 cm de gruix. Al costat d'aquesta llosa n'hi havia una altra, que es trobava desplaçada, descansant sobre altres lloses més petites que tancaven la cambra. Aquest darrer bloc tenia unes dimensions de 3,14 x 2,15 m i un gruix de 20 cm. L'espai intern delimitat per aquestes lloses assolia una forma rectangular, amb unes dimensions aproximades de 3,22 x 1,73 m i presentava una orientació SN.

Abans de l'excavació
La primera excavació científica data de l'any 1920 (CE Vic) on es van trobar 45 fragments de ceràmica fets a mà, i algunes restes antropològiques: peces dentàries i un fragment de mandíbula exterior.

L'Excavació
L'excavació es va realitzar a principis del 2003. Va afectar les restes del túmul i l'interior de la cambra, donant a conèixer detalls com que l’accés a l'interior era per una llosa que s'extreia en el moment de la sepultura.

L'Adequació
Una de les lloses laterals fragmentada, es va substituir per un bloc de similars característiques d'un indret proper. Un cop instal·lades les lloses laterals, la cambra es va completar amb la de la coberta.

Localització i accés
Sortirem de la Plaça de l'església en direcció a la Urbanització Masia del Solà, tot seguint la senyalització de la Ronda del Moianès / GR-177. Pujarem pel carrer del Repetidor i, abans d'entrar a la Plaça de la Piscina, trencarem a l'esquerra i uns metres més amunt (en un revolt de paella) seguirem recte per un sender que surt del mig del revolt. Seguirem pujant pel sender fins passar el Collet de l'Esquirol i uns metres més amunt ens trobarem la pista forestal que va de Monistrol al Pla de Trullàs. La seguirem cap a l'esquerra. Passarem per una antiga pedrera i a continuació deixarem el GR-177 per agafar el camí de l'esquerra. El dolmen es troba uns cent metres amunt, just dalt del turó.