El Castell de Granera

El castell de Granera s’aixeca sobre un penyal que domina la petita població, presidint el petit nucli de cases anomenat raval del Castell. Aixecat a l’extrem de la carena coneguda com la carena del castell es troba a uns 830 metres d’altitud. El castell conserva tots els murs que delimiten el recinte i presenta una curiosa estructura poligonal per a adaptar-se al penyal rocós que li fa de base.
L’edifici està construït amb parament de pedra de gran qualitat. La portalada d’entrada és a l’est i s’hi accedeix per dues rampes empedrades. A l’interior del seu recinte, que es manté tancat, hi ha notables restes d’un gran casal amb estructures gòtiques d’una capella i d’altres edificacions.

La primera notícia escrita que fa referència al Castell de Granera és de l’any 971. La seva propietat era d’alt domini comtal i es considerava dins del Comtat de Manresa. A principis del segle XI va ser infeudat a la família dels senyors de Balsareny. D’aquests va passar per casament a la casa vescomtal de Barcelona, retornà a la corona i fou infeudat a diferents famílies.

El castell constitueix el mirador més important del sud-oest del Moianès, amb vistes impressionants sobre Sant Llorenç de Munt i Montserrat. Cada 6 de gener, diada de reis, molta gent puja al Castell perquè es pot veure com el sol passa per dins la Roca Foradada de Montserrat.