Els Retaules barrocs d’Oló

ELS RETAULES BARROCS D’OLÓ

Els dos retaules de l’església de Santa Maria d’Oló, juntament amb els tres de l’església de Sant Joan d’Oló, formen el conjunt de retaules barrocs més importants conservats in situ a la comarca del Moianès. Per altra banda, cal destacar el nucli de Sant Joan d’Oló com a període que serveix per il·lustrar, en una parròquia rural, la Catalunya del segle XVII al XVIII, així com l’evolució de l’art barroc.

L’església parroquial de Santa Maria d’Oló, s’aixecà a la mateixa època que l’antic castell d’Oló, vers l’any 999. De l’edifici primitiu romànic se’n conserva una creu processionària d’aram del segle XIII al Museu Episcopal de Vic. No fou fins a la primera meitat del segle XVII, després d’un període de decadència, que s’emprengué, en diverses etapes, la construcció de l’actual església, dedicada a la Mare de Déu Assumpta (la Mare de Déu d’Agost). L’estructura de l’església actual està formada per tres naus. La nau central és de forma rectangular i 20 metres d’allargada per 8 metres d’amplada. A dreta i esquerra de la nau central, hi ha dues naus laterals, de 12 metres d’allargada per 4 metres d’amplada. A la façana, a la porta d’accés, hi sobresurten alguns ornaments adossats amb un cor elevat i l’any 1646 esculpit, data de finalització de les obres. Al costat del presbiteri hi ha el campanar, la base del qual s’utilitza actualment com a sagristia. A l’interior de l’església es troba un majestuós retaule d’estil barroc.

L’església parroquial de Sant Joan d’Oló, està situada en un petit altiplà a l’oest del terme, a una hora de camí des del poble. L’església fou construïda pel mestre de cases Santacana i beneïda l’any 1639. L’any 1643 s’hi trasllada el Santíssim Sagrament des de l’Església Vella de Sant Joan, assumint totes les funcions parroquials. Dins el conjunt del petit nucli de Sant Joan, cal destacar el comunidor cobert davant de l’església, construït vers l’any 1649. L’estructura de l’església és d’una sola nau amb dues capelles laterals. El costat esquerre de l’ull de bou, situat sobre la porta de la façana, s’il·lumina la nau. L’església de Sant Joan fou moblada amb tres retaules: el de la Mare de Déu de la Roser, el retaule major i el de Sant Isidre.

Per concertar visites guiades als retaules podeu enviar un correu electrònic a:  st.m.olo@olo.cat  de l’Ajuntament d’Oló.

Et pots decarregar el fulletó de la ruta clickant aquí